Parcul Herastrau, cel mai mare parc din Bucuresti

Daca in articolul precedent v-am vorbit despre cel mai vechi parc din capitala Romaniei, astazi a venit randul sa aducem la cunostinta istoricul celui mai mare parc din Bucuresti, si anume, Parcul Herastrau.

Parcul Herastrau a fost format in anul 1936, de-a lungul malului Lacului Herastrau. Parcul care mai poarta si numele de Parcul National Carol al II-lea are o intindere totala de 187 hectare si se regaseste in partea de nord a capitalei.  Lacul Herastrau a fost si a ramas in continuare principala atractie a acestui parc, avand suprafata de 74 hectare.

Practic, Lacul Herastrau a si fost motivul pentru care aici s-a infiintat un asmenea parc. Lacul avand dimensiuni mari, parcul ce a fost ridicat in jurul acestuia nu avea cum sa aiba o suprafata mai mica. Inca de la inceputul anilor 1800 lacul era un loc unde oamenii de atunci ai Bucurestiului ieseau seara la plimbare pe malurile acestui lac pentru a se relaxa, pentru a mai schimba o vorba in lumea boema a acelor vremuri.

Lacul Herastrau

Constructia Parcului Herastrau s-a finalizat practic in anul 1936, deoarece in perioada 1930-1935 a avut loc indepatarea zonei mlastinoase cu depunerea de pamant nou care sa reziste ploilor abudente si care sa nu opreasca populatia din plimbarile de seara. Pentru inceput parcul a fost numit Parcul National, urmand apoi a purta numele de Carol al II-lea, pe care multi inca il mai folosesc. In perioada comunista Parcul Herastrau a purtat si denumirea de I.V. Stalin. Iar acum s-a revenit la titulatura de Parc Herastrau datorita lacului cu acelasi nume.

In Parcul Herastrau se regasesc doua obiective  cu o importanta istorica si turistica deosebita. Anume, in acest parc exista o zona rezidentiala realizata de pe vremea cand Romania era un regat. Zona rezisdentiala are ca principal obiectiv Palatul Elisabeta care este astazi resedinta oficiala regelui Mihai si locul unde in anul 1947 a semnat actul prin care a acceptat sa paraseasca tronul tarii si sa plece in exil.

Parc Herastrau

Parcul Herastrau

Un al doilea obiectiv cu importanta istorica si turistica este Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” care a fost ridicat o data cu parcul si care este cunoscut ca fiind unul din cele mai mari muzee in aer liber din intreaga lume. In acest muzeu se regasesc cele mai importante aspecte ale taranului roman, printre care chiar si modele ce case, cu arhitectura simpla, dar specifica taranului obisnuit, cat si biserici din lemn, cuptoare in aer liber si multe alte obiecte cu specific.

Astazi Parcul Herastrau este impartit in doua mari zone datorita faptului ca intinderea acestuia permite o astel de delimitare. O zona este dedicata acum spectacolelor in aer liber si marilor cocerte. Aici se mai tin evenimente sportive in aer liber, dar si multe alte activitati care fac din aceasta parte a parcului cea zgomotoasa.

Si exista o a doua parte a parcului care este lasata pentru plimbarile de seara, pentru relaxarea la umbra unui copac pe perioada verii, a jocurilor pentru copii. Este zoa de relaxare in liniste, zona foarte apreciata in special de catre persoanele mai in varsta care fie vin la plimbare alaturi de nepoti, fie chiar si singuri pentru a mai culege aer curat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s