Parcul Cismigiu, cea mai veche gradina publica din Bucuresti

Pentru orice persoana indiferent cat de greu ar fi de scos din casa, uneori tot mai simte nevoie de a iesi la aer liber, de a se plimba pe o alee cu pomi si verdeata cat vezi cu ochii. Unul din locurile unde ai posibilitatea sa te plimbi, sa faci miscare, sa admiri natura sa te bucuri de aer curat intr-un oras mare si supra-populat precum  Bucurestiul, este Parcul Cismigiu.

Parcul Cismigiu, cunoscut in trecut si ca Gradina Cismigiu este cuoscuta ca fiind cea mai veche gradina publica realizata vreodata in Bucuresti. Mai exact, in 1779 domnitorul de pe atunci al Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a dorit si a impus realizarea a doua cismele in capitala, iar peste ani a intrat in obicei ca locul celor doua cismele sa poarte denumirea Gradina Cismigiului, dar si datorita faptului ca in apropiere si-a construit o casa Dumitru Siulgibasa, cel care se ocupa de toate cismelele din oras.

Cismigiu

Dar gradina in adevaratul sens al cuvantului devine mult mai tarziu. Intai, in anul 1930 a se decide secarea lacului Cismigiu, cel care inunda zona anual, iar suprafata uscata pe locul careia a fost lacul a devenit prima gradina publica oficiala din Bucuresti. Dar acest fapt se intampla abia in anul 1847, atunci cand domnitor peste Tara Romaneasca era Gheorghe Bibescu. O data cu imprejmuirea gradinii, cu marirea acesteia, locul a devenit unul foarte popular, fiind preferat in special de oamenii de cultura a vremurilor, numind Gradina Cismigiu ca locul unde plimbarile sunt galante si inducatoare de frumos si inspiratie.

Anul 1883 este un alt an important pentru Gradina Cismigiu, atunci cand se achizitioneaza 15 000 de metri patrati de la familia Cretulescu pentru marirea parcului. Astfel ca, o data cu aceasta realizare si cu lucrarile de modernizare si plantarea de diverse specii de plante, pe lacul Cismigiu au fost aduse doua specii de apa, lebede si pelicani, devenind principala atractie a gradinii publice.

Gradina Cismigiu

Gradina din Parcul Cismigiu

Cea mai importanta zona cu monumente s-a amenajat in anul 1943 si este cunoscuta ca Rotonda scriitorilor deoarece aici sunt amplasate busuturi a celor mai mari scriitori pe care Romania i-a avut vreodata. Printre scriitorii ce au statiue in Rotonda scriitorilor din Gradina Cismigiu se afla Ion Creanga, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Ion Luca caragiale, George Cosbuc, Alexandru Vlahuta, Stafan Octavian Iosif, Vasile Alecsandri, Nicolae Balcescu, Diuliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu.

De asemenea, in diverse locuri din Parcul Cismigiu se mai regasesc diferite monumente si busturi, precum bustul Maica Samara, dar si monumentul lui Gheroghe Panu, cat si Izvorul Sissi Stefainidi. Pe o alee se regaseste un monument din marmura inchinat soldatilot francezi disparuti in primul Razboi Mondial.

Gradina Cismigiu nu este lipsita de mituri si legende, dar una din acestea este confirmata ca fiind realitate. Si anume, in interiorul Gradinii Cismigiu exista un loc ce poarta denumirea La cetate, aici regasindu-se tuinele manastirii ridicate de catre logofatul Vacarescu in anul 1756 si de unde pornea un tunel secret ce lega Palatul Cretulescu de scunzisurile de pe malul Dambovitei.

Astazi Parcul Cismigiu este cel mai apreciat si vizitat parc de catre locuitorii capitalei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s