Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul National de Arta al Romaniei este o comoara nepretuita pentru acele persoane care adora arta, adora frumosul exprimat prin opere de arta. Iar povestea acestui muzeu se intrevede departe in trecut. Anume, sediul central al Muzeului de Arta al Romaniei a fost construit de catre Dinicu Golescu in anul 1820. A devenit palat la dorinta expresa a domnitorului Alexandru Ghica,  astfel ca, din 1837 casa lui Dinicu Golescu poarta titulatura de palat, desi nu era o cladire impresionanta ca si dimensiuni.

Palatul continua sa detina o importanta istorica o data cu inscaunarea lui Alexandru Ioan Cuza, care si-l alege ca palat domnesc intre anii 1859-1866. Palatul domnitorului devine din anul 1866 palat regal o data cu mutarea princepelui Carol de Hohenzollern in aceasta cladire. Din acest moment cladirea cunoaste mari modificari, devenind una mare si impunatoare.

Muzeul National de Arta

Muzeul National de Arta

In 1926 etajul superior al Palatului regal este practic distrus complet in urma unui incediu, iar lucrarile de reconstructie ale palatului incep in anul 1930 si se incheie in anul 1937, fiind construita tot in acea perioada si aripa de sud al palatului. Aceasta aripa suplimentara a fost inca de la inceput cladirea care adapostea  expuneri de arta, mai exact, erau puse la vedere colectia de arta a Casei Regale din Romania.

Dupa instaurarea dictaturii in Romania,  palatul regal trece in adminstrarea Ministerului Artelor si Informatiilor, iar o parte din cladire, mai exact, salile de receptie vor deveni sediul Consiliului de Stat, toate acestea se intamplau in anul 1948. Din 1950 este inaugurat ca muzeu prin implementarea primei galerii, si anume, Galeria de Arta Nationala, urmand ca apoi sa se realizeze si Galeria de Arta Universala, cat si Galeria de Arta Veche Romaneasca. Toate aceste galerii se regasesc si astazi.

muzeul national de arta al romaniei

Dupa revolutie, datorita faptului ca in cursul evenimentelor din decembrie 1989 cladirea a fost grav avariata, cat si o multime de opere de arta avariate sau  chiar distruse, muzeul este inchis pentru 10 ani. Intre 1990 – 2000 a avut loc renovarea cladirii muzeului, aici avand loc doar expozitii temporare.  Dupa redeschidere a fost posibil din nou vizitarea intregului muzeu.

Galeria de Arta Europeana se gaseste in aripa Kretzulescu, unde sunt prezentate nu mai putin de 300 de opere de artarealizate in secolele XIV-XIX. Galeria este impartita pe tari, astfel dintre artistii italieni ce au opere de arta sunt Luca Giordano, Domenico Veneziano sau Bronzino. Dintre artistii germani amintim nume ca Lucas Cranach, Hans von Aachen sau Bartholomaus Zeitblom.

Galeria de Arta Veche Romaneasca este una mai bogata, numarnd 900 de opere de arta expuse.  Aici se gasec fragmente de fresce provenite din anul 1526 de la Curtea de Arges, icoane precum Plangerea Domnuluui din secolul XV. Tot aici se mai gasesc broderii, manuscrise miniate, o cadelnita de la Tismana din anul 1508 si multe alte obiecte ce dau viata trecutului.

Galeria de Arta Romaneasca Moderna cuprinde 700 de exponate, iar printre operele de arta se regasesc picturi si sculpturi, existetna acestora legandu-se de secolul al XIX-lea, in epoca clasicismului romanesc. Vizitand aceasta galerie veti putea admira operele marilor artisti romani, ca Nicolae Grigorecu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Corneliu Baba. Iar pentru importanta sa enorma, operele lui Constantin Brancusi sunt expuse intr-o sala speciala, numai a lui.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s