Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti

Traditia pura s-a manifestat la sat de-a lungul intregii istorii a tarii noastre. Taranul a fost cel care a dus mai departe ceea ce inaintasul sau a adus in prim-plan. La Muzeul Nationa al Satului “Dimitrie Gusti”, se gaseste toata istorie pura a taranului roman. O istorie bogata, pitoreasca, care impresioneaza atat romanul modern, crecut in centrul unui oras mare, cat si vizitatorii din tari foarte civilizate care nu au prins nici macar clipa in care un sat traditional din tara lor sa mai existe.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, caci acesta este numele unuia in cele mai celebra muzee din Romania, a fost infiintat in anul 1936, la dispozitia prezentata de catre regele Carol al II-lea al Romaniei Muzeul Satului Roman, cum mai este cunoscut in mod neoficial, a fost printre primele muzee in aer liber din lume, fiind astfel, inca de la inaugurare, o adevarata atractie pentru turistii romani, dar si pentru cei straini.

Muzeul Satului

Muzeul Satului

Muzeul, care se gaeste in Parcul Herastrau a rezistat trecerii anilor, a rezistat unui Razboi Mondial, cat si unei dictaturi severe. Daca multe din obiectele din patrimoniul tarii au fost distruse la ordinul conducerii comuniste, Muzeul Satului a cunoscut o ampla dezvoltare in acea perioada. Mai insemnata a fost perioada cuprinsa intre anii 1950-1970, cand s-au facut ample cercetari ce au dus la imbogatirea patrimoniului existent in muzeu.

Un moment important in istoria acestui muzeu a fost atunci cand, in anul 1940, familii de refugiati au fost gazduite in casele construite la marime naturala si care au fost deterioarate, astfel ca in anul 1942 refugiatii sunt mutati din cladirile muzeului.  Refugiatii erau din Basarabia si Bucovina, acestia fugind din aceste zone dupa alipirea de URSS.

Dupa plecarea refugiatiilor s-a inceput restaurarea caselor afectate, dar au fost ridicate si alte cladiri, apartinand diverselor zone cu traditie de pe intreg teritoriul Romaniei. Astfel, in prezent se pot  gasi in Muzeul Satului constructii si obiecte traditionale  din  regiunile istorice ale Romaniei, Moldova, Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

muzeul satului

Organizarea muzeului este una impecabila. Suprafata acestuia a fost impartita pe regiunile amintite anterior, astfel ca Moldova are propria ei suprafata, Banatul e in aceeasi situatie precum si toate celelalte regiuni, pentru ca in momentul vizitei sa stii din start din ce zona istorica sunt cladirile si obiectele traditionale pe care tocmai le admiri.

La Muzeul Satului pe langa case traditionale din regiunile amintite vom regasi si cate replici a unor biserici de lemn mai mult decat interesante. Poate cea mai frumoasa si cea mai de pret biserica din lemn de pe intreaga suprafata a muzeului este Biserica din Dragomiresti, din Maramures, o biserica cu turla inalta.

Vizitand acest muzeu veti gasi vechi case cu prispa la intrare, cuptoare din lut pentru curte, mori de vant si mori de apa, teasc pentru realizat vinul in propria ograda. Practic, tot ceea ce insemna si tot ce are legatura cu Romanai de-a lungul vremii, se gaseste in Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”. Iar daca  ajungi prin Bucuresti, acest muzeu in aer liber este obligatoriu de vizitat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s