Povestea Bucurestiului

Bucuresti este astazi capitala Romaniei,  in acelasi timp, cel mai mare si mai populat oras din Romania, ce se extinde continuu, fiind principalul pol economic a tarii.

Povestea actualului Bucuresti incepe cu o legenda care se poate sa fie si adevarata. Exista o vorba care spune ca orice legenda are un sambure de adevar. De aceea, inclinam sa credem ca si legenda formarii Bucurestiului are, in cuprinsul ei, un strop de adevar. Daca nu, si mai mult.Bucuresti interbelic

Legenda fondarii si a numelui de Bucuresti vine de la un cioban pe nume Bucur, care a ajuns sa-si pasca oile pe campia umeda si roditoare a Dambovitai, hotarand sa se opreasca in aceste locuri pentru totdeauna, construind prima casa  in aceste locuri. Pe locul unde se presupune ca a fost casa lui Bucur, sta astazi inaltata Biserica lui Bucur, ca o confirmare a legendei.

Dar dovezile istorice noteaza faptul ca pe locul unde astazi este capitala Romaniei, au trecut si au populat oameni inca din perioada preistoriei, dar se cunoaste o inflorire a locului abia in perioada domniei lui Mircea cel Batran, care ar fi fost primul oficial ce atesta in acte localitatea Bucuresti si care a construit cetatea de pe Dambovita.  Sub domnia lui Mircea cel Batran, Bucurestiul a crescut mult, devenind unul dintre polii de importanta maxima, Mircea dorind sa faca din sudul tarii un scut impotriva dusmanilor veniti din sud.

Casa Parlamentului

Daca in domnia lui Mircea cel Batran, Bucurestiul avea sa se dezvolte, nu mai poate fi vorba de asa ceva in timpul domniei lui Vlad Tepes. Totusi, Bucurestiul devine din nou un centru economic important o data cu perioada fanariota.  In aceasta perioada Bucurestiul se schimba la fata, apar primele strazi pavate si primele scoli.

Bucurestiul, care a devenit pentru prima data capitala Tarii Romanesti in anul 1659, pe cand era domnitor Gheorghe Ghica, si in 1862 capitala Romaniei pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, cunoaste o perioada foarte frumoasa a existentei sale.  Micul Paris, asa cum a fost denumit o data cu domnia lui Ioan Cuza, si pana in anul 1946, o data cu instaurarea regimului comunist, a avut loc o crestere masiva din mai multe puncte de vedere,  economic, demografic, dar si cultural, influenta franceza simtidu-se la fiecare pas.

Bucuresti, parc

Perioada comunista a fost una confuza. Au avut loc demolari de cladiri cu trecut istoric important, ca in locul lor sa apara altele cu aspect sovietic, sau statui imense care sa scoata in evidenta iubirea pentru iubitul conducator. S-a construit si Casa Poporului, singura cladire cu importanta foarte mare si in zilele acestea, adapostind Parlamentul Romaniei si pe cei 588 de parlamentari.

Daca in timpul comunismului se construia in linie sovietica, dupa revolutie haosul a cuprins capitala tarii, aparand in zone istorice cladiri moderne imense, s-au lasat in paragina monumente istorice si s-a incercat reconstruirea unor mici zone in stilul perioadei “Micului Paris”.

Totusi, Bucuresti ramane un oras frumos, cu multe locuri de vazut, ce ar impresiona orice turist, atat roman, cat si strain, fiind un oras a contrastelor puternice, gasindu-se parcuri intinse, zone istorice bine pastrate, zone moderne pentru afaceri si cumparaturi, dar si zone lasate in uitare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s