Impresionanta Casa a Poporului

Sunt doar doua constructii pe pamantul acesta ce se pot vedea tocmai de pe luna. Cel putin asa spun specialistii in domeniu. Aceste cladiri sunt Marele Zid Chinezesc si Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, cum este cunoscut azi.

Palatul Parlamentului este o cladire impunatoare. Nu are cum sa fie altfel o data ce masoara 270 metri pe lungime, 240 metri pe latime, 86 metri inaltime si, atentie, 92 metri sub pamant, o adancime impresionanta chiar si pentru cladirile  ce se realizeaza in zilele noastre.

Casa Poporului detine cateva recorduri ce cu greu pot fi atinse, recorduri ce  sunt detinute inca din momentul construirei cladirii sau le-a castigat cu timpul. Casa Poporului este cea mai mare cladire din intreaga lume ca suprafata ce este folosita cu scop administrativ, adapostind cele doua camere ale Parlamentului, in acelasi timp, este cea mai scumpa cladire administrativa de pe Pamant, dar si cea mai grea. Recordurile nu se opresc aici. Pentru curiosi, e bine de retinut faptul ca in Casa Poporului sunt 480 de candelabre, nici o alta cladire nu mai numara atatea astfel de obiecte de iluminat.

Casa Poporului este cladirea pe care Ceausescu a dorit sa o construiasca pentru a ramane un simbol vesnic a regimului sau. A dorit ceva imens, ceva despre care sa se povesteasca in toate colturile lumii. Si a reusit. Astfel ca, in 1983 se incepe constructia cladirii ce avea sa uimeasca pentru inceput toata Romania, ca mai apoi tot turistul strain ce ne viziteaza capitala tarii. De finalizat, cladirea nu a fost finalizata niciodata, existand incaperi care au ramas si acum la stadiul de dinainte de revolutie. Sau chiar mai rau.

Cea mai mare cladire din Bucuresti

Palatul Parlamentului e atat de mare incat nu-ti ajunge o zi intreaga sa-l parcurgi pe tot si sa-l admiri in toata splendoarea lui. Are nu mai putin de 1 000 de incaperi, printre care birorui ale parlamentarilor, 30 de sali imense, printre care si a celor doua camere din Parlament. In plus, detine si 4 restaurante si o sala de concerte. Da, toate intr-o singura cladire.

Daca faci o vizita la Casa Poporului nu trebuie sa ratezi cateva dintre salile impunatoare ale acestei cladiri. Cea mai mare ala este Sala Unirii, este atat de mare, incat mai bate un record, pe pardoseala acestei sali se afla cel mai mare covor din lume. Sala a fost realizata pentru a primi marile delegatii ale lumii comuniste, avand dimensiunea de 18 metri/54 metri. Impresioneaza nu doar prin marimea ei, ci si prin aspectul arhitectural impresionant, fiind construita intr-o grandoare cum numai sotii Ceausescu  isi puteau dori.

Sala Drepturilor Omului are nu mai putin de 625 metri patrati si se dorea a fi locul de tinere a sedintelor Comitetului Politic Executiv, condus de mult iubitul conducator, Nicolae Ceausescu. Impresionant la aceasta sala este lambriul realizat din lemn de stejar, in diferinte nuante.

Sala Alexandru Ioan Cuza este o sala importanta deoarece a fost finalizata inca din 1989 si urma sa poarte numele tarii, Romania. La aceasta sala vei fi impresionat de inaltimea ei, 20 de metri.

Sala Senatului si Sala Camerei Deputatilor sunt alte sali de vizitat, dar acestea au regim special.

Oricum, daca iti doresti sa fii impresionat de o cladire atat pe interior, cat si pe exterior, Casa Poporului iti garanteaza ca te va lasa mut de uimire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s